Verdens første CO2 negative mursten

Vandersanden lancerer Pirrouet®: den første CO2 negative mursten.

Billede af CO2 negative mursten fra Vandersanden. Se de 9 farver her.

Et ton facadesten absorberer op til 60 kg af CO2

Murstensproducenten Vandersanden lancerer den allerførste CO2 negative mursten på markedet under navnet Pirrouet®. Et ton Pirrouet® facadesten absorberer op til 60 kg CO2 under hærdningsprocessen og gennem dens levetid. Dette gennembrud skyldes en unik industriel anvendelse af karbonatiseringsteknologi.

Derudover består kun 20% af Pirrouet® stenen af primære råmaterialer – resten kommer fra rester fra stålindustrien. Med denne nyhed i byggebranchen sikrer Vandersanden, at attraktive ydervægge vil bidrage til et mindre miljømæssigt fodaftryk. “Vandersanden ønsker at være fuldstændig CO2-neutral inden 2050. Med denne CO2 negative mursten kommer denne tilsigtede virkelighed et stort skridt nærmere,” siger Rudi Peeters, CEO hos Vandersanden.

Vandersanden lancerer den første CO2 negativ mursten, Pirrouet®. Stenen er unik, fordi den ikke bliver brændt, men hærdes ved hjælp af CO2 fra andre fabrikker. Under karbonatiseringsprocessen reagerer CO2 med calciumholdige materialer og danner carbonater. Denne permanente forbindelse skaber en hård, kalkstenslignende sten, der opfylder den europæiske standard for keramiske facadesten. Det er første gang, en mursten er produceret på denne måde.

Desuden er Pirrouet® stenen i vid udstrækning et cirkulært produkt. Den består af så meget som 80% mineralske rester (carbinox og stinox) fra stålindustrien. Disse reststrømme ender ikke på lossepladser men genanvendes bæredygtigt. Kun 20% af den nye facadesten består af primære råmaterialer som sand, vand og farvestoffer.

Den nye sten er ikke kun et fint eksempel på bæredygtighed, den går også hånd i hånd med æstetik. En facadesten er trods alt et vigtigt udtryk for et hus. Vandersanden opnåede dette resultat ved at give Pirrouet® stenen en unik overfladetekstur. Den fås i ni farver, hvilket giver hver facade et unikt og æstetisk udseende.

“Års hårdt arbejde er gået med at udvikle en CO2-negativ og cirkulær facadesten. Denne innovation bringer os endnu et stort skridt tættere på vores løfte om en CO2-neutral fremtid, som beskrevet i vores bæredygtighedsprogram, Sammen mod Nul. Vi er derfor stolte af dette resultat fra vores team. Denne mursten er en milepæl for vores sektor, og med den bidrager vi som producent til øget cirkularitet og reducering af CO2-fodaftrykket i hele byggebranchen,” siger Rudi Peeters, CEO hos Vandersanden.

Fanger CO2 fra fabrikker til genbrug

Det mest energikrævende aspekt ved at producere facadesten er ikke længere nødvendigt med Pirrouet®. I stedet for at blive brændt i en gasovn, bliver de hærdet i en CO2-kammer. Til at fylde dette kammer bruger Vandersanden CO2, der frigives under forbrænding af fossile brændstoffer i industrier med intensivt energiforbrug. Som et resultat bliver et affaldsprodukt til en råvare igen, og mindre CO2 frigives til atmosfæren.

Under produktionsprocessen absorberer hvert ton Pirrouet® facadesten op til 60 kg CO2, som binder sig permanent til calciumhydroxid under hærdningen. For at fuldføre den bæredygtige proces genererer Vandersanden det meste af sin grønne elektricitet via egne solpaneler og vindmølle.

Billede af CO2 negative mursten fra Vandersanden

Mod en CO2-fri fremtid

Innovationerne fra familievirksomheden Vandersanden er alle en del af dens bæredygtighedsprogram, “Together to Zero”. Med dette forpligter de sig til at gøre alle deres processer, produktionsmetoder, fabrikker og produkter endnu mere bæredygtige.

“Vi driver ikke bare forretning for os selv. Vi ønsker at bidrage til løsningerne for de store udfordringer i vores samfund, og af den grund har vi skabt “Together to Zero”. Vandersanden ønsker at være fuldstændig CO2-neutral inden 2050. Med denne revolutionerende mursten er vi et skridt nærmere det mål. Vi ønsker også at inspirere andre, og vi opfordrer alle vores branchekollegaer til sammen, at arbejde mod et neutralt fodaftryk. Vi udfordrer alle til at deltage i dette løfte,” siger Rudi Peeters.

Rudi Peeters - CEO for Vandersanden. Forklarer om den nye CO2 negative mursten

Timing og produktion

Den revolutionerende Pirrouet® mursten vil komme på det belgiske og hollandske marked fra første kvartal i 2024. Byggeriet og udstyret af fabrikken i Lanklaar er allerede godt i gang. Senere vil Vandersanden lancere stenen på andre markeder og her vil vi forhåbentlig kunne se den i Danmark.

“Vi valgte ikke navnet på stenen, Pirrouet®, tilfældigt. Vi ønskede at hylde vores tidligere CEO, Pirre Wuytack, en visionær mand, der var grundlæggeren og initiativtageren til denne banebrydende bæredygtige innovation. Navnet refererer også til 360° rotationen, det cirkulære, og repræsenterer en bevægelse mod en CO2-neutral verden,” siger Rudi Peeters.

Kilde: https://www.livingtomorrow.com/insights-and-stories/vandersanden-launches-pirrouet-the-first-co2-negative-facing-brick